Antoine van der Maesen Fotograaf/uitgever

Verleden
Antoine is een autodidact. Zijn eerste, echte bagage voor fotografie kreeg hij, als 18-jarige, mee tijdens een stageperiode bij studio ‘Harcourt’ in Parijs. Daar leerde hij het handwerk en de basistechnieken, van het lab (dat hij soms nog ruikt bij associatie) tot en met het assisteren van fotografen. In zijn spaarzame vrije tijd was hij ‘straatfotograaf’.
Terug in Nederland, zijn werk vergelijkend met de groten van die tijd, zoals Ed van der Elsken, had hij weinig fiducie in zijn eigen ‘kunnen’ en werkte jaren lang in de financiële wereld. Door omstandigheden en met de steun van zijn vrouw kon hij de wissel maken naar zijn hartstocht, zijn passie: de fotografie.

Werkzaamheden
Na een aarzelend begin, het zoeken naar een eigen stijl en expressie, heeft Antoine in de afgelopen jaren onder artinnature veel regionale exposities gehad en geparticipeerd in het wereldbekende ‘Noorderlicht’. Daarnaast werkte hij mee aan fiets- en wandelroutes, een kalender, publicaties, foto’s voor boeken en foto’s en teksten voor diverse sites.
In 2001 bracht hij zelf zijn eerste fotogedichten boek (oplage 2000) uit in samenwerking met de Drentse dichter Roel Reijntjes. In 2002 zag zijn tweede fotogedichten boek (oplage 3000) het licht door een innige samenwerking drie dichters: Remco Ekkers, C.O. Jellema en Roel Reijntjes. Na deze succesvolle uitgave maakte hij een ‘uitstapje’ naar Delfsail. Met collega Koos Boertjens maakte hij in 2003, in opdracht van de stichting Delfsail, een fotoboek (oplage 2500) over dit geweldige festijn (het alter ego van Sail Amsterdam).
Zijn Art in Nature (kunst in/van de natuur) verkocht hij aan particulieren en bedrijven vooral om saaie werkomgevingen inspirerend te maken.
Nederland een gedicht of Poetic Holland (oplage 5000) was het meest bijzondere product van artinnature. Voor dit fotogedichten boek, een apart relatiegeschenk, reisde hij door heel Nederland en vond prachtige, vaak onbekende plekken. De sfeervolle beelden van onze 12 provinciën worden versterkt door 25 gedichten van 16 grote Nederlandse dichters die hun gedichten speciaal voor dit boek geschreven hebben. De teksten en de gedichten zijn vertaald in het Engels. Dit bijzondere fotogedichten boek trok landelijke aandacht resulterend in interviews en commentaren in diverse (natuur)bladen en radioprogramma’s.(Reactie van Rottend Staal, de internetsite voor en over gedichten: “…het mooiste poëzieboek dat ons dit jaar onder ogen kwam…”)
Groen Juweel Westerwolde (oplage 3000) was zijn laatste fotogedichten boek. Daar waar zijn passie voor de bijzondere natuur van Westerwolde doordrong in het dagelijkse leven.

Site
Op deze gezamenlijke site treft u een aantal hoofdstukken met een beperkt aantal foto’s aan om meer van zijn werk te laten zien. Het wordt regelmatig aangevuld met digitale fotografie.
__________________________________________________________________________________________________________________________________

Copyright © Antoine van der Maesen. All rights reserved. Please note the following: although my pic’s are published in the public domain it does not mean they are public property or free stock images. Therefore, it’s use without my written consent is illegitimate.

Apparatuur
Digitaal diverse apparaten waaronder Sony@300, Panasonic compact en “oud” glaswerk.